Interview

Interview: Ve zkratce o Uzenince

Děláme jenom z masa , říkají řezníci

Masokombinát je velký, ale ti tři se v něm cítili stísněně. Řezníci Vojtěch Zima, Petr Riesner a Pavel Thér se pořádně nadechli až ve své malé výrobně uzenin v Adršpašských skalách. Špěkáčky, klobásy, párky i všechno ostatní tam totiž mohou dělat tak, jak se správně má.

 

Proč jste se rozhodli postavit na vlastní nohy?

„Dřív jsme pracovali v masokombinátu, ale rozhodli jsme se, že to chceme dělat jinou cestou. Tou, která je podle nás správnější. Už jsme se nechtěli nechat tlačit velkoobchodníky k tomu, abychom kvůli nízké ceně snižovali kvalitu.“

 

Jak se v takovém masokombinátu snižuje kvalita uzenin?

„Používáním levných náhražek a podobných chemických věcí.“

 

Které to jsou?

„Separát, což je strojně oddělené maso. Nebo bílkoviny ve formě nějakých prášků, které se míchají s vodou. Stačí se na to podívat logicky. Přijde člověk do řeznictví a vidí tam párky za šedesát korun za kilo, a když se podívá vedle, nenajde tam jediný kus masa, který by byl za šedesát korun za kilo. Tak z čeho ty párky potom jsou?“

Kdo jsou vaši dodavatelé masa?

„Odebíráme od místních dodavatelů. Výhradně čerstvé maso, na rozdíl od masokombinátů nemražené.“

 

Uzeniny mají pověst potraviny, která není zdravá. Dá se říct, že pro vaše uzeniny to neplatí?

„S uzeninami se to určitě nemůže přehánět, ale v rozumném množství zdravé jsou. A od nás je uzenina určitě zdravější proto, že v sobě nemá chemické věci.“

 

Což se promítne do ceny. Kilo párků asi nebude stát těch šedesát korun.

„Děláme to kvalitně, ale snažíme se držet rozumnou cenu. A vidíme, že to jde dělat za rozumnou cenu. Za tu chuť, kterou zákazník dostane, se ten cenový rozdíl vyplatí.“

 

Takže když zákazník kousne do vaší uzeniny, pozná, že jí něco jiného?

„Rozhodně. Když ochutnáte uzeninu od velkých výrobců, cítíte divnou chuť polyfosfátů a glutamátů, které tam drží vodu. To u nás prostě není. Je tam opravdová chuť.“

 

Jenom z masa ne.

„Ano, a my děláme jenom z masa, používáme přírodní koření bez stabilizátorů, glutamátů, fosfátů. Nepoužíváme nic, co nemá nic společného s masem, jenom abychom navýšili normu. Ani kůže.“

Kdo jsou vaši dodavatelé masa?

„Odebíráme od místních dodavatelů. Výhradně čerstvé maso, na rozdíl od masokombinátů nemražené.“

 

Uzeniny mají pověst potraviny, která není zdravá. Dá se říct, že pro vaše uzeniny to neplatí?

„S uzeninami se to určitě nemůže přehánět, ale v rozumném množství zdravé jsou. A od nás je uzenina určitě zdravější proto, že v sobě nemá chemické věci.“

 

Což se promítne do ceny. Kilo párků asi nebude stát těch šedesát korun.

„Děláme to kvalitně, ale snažíme se držet rozumnou cenu. A vidíme, že to jde dělat za rozumnou cenu. Za tu chuť, kterou zákazník dostane, se ten cenový rozdíl vyplatí.“

 

Takže když zákazník kousne do vaší uzeniny, pozná, že jí něco jiného?

„Rozhodně. Když ochutnáte uzeninu od velkých výrobců, cítíte divnou chuť polyfosfátů a glutamátů, které tam drží vodu. To u nás prostě není. Je tam opravdová chuť.“

Velkoobchodní ceny na vyžádání becvar@uzeninka.cz Skrýt